FASULYENİN FAYDALARI, BESLEYİCİ VE SAĞLIKLI BİR SEBZENİN GÜCÜ


Lezzetli ve sağlıklı bir sebze olarak sofralarımızda önemli bir yere sahip olan taze fasulye,  içeriği zengin bir tat. Severek tüketilen bu fasulye, besleyici özellikleri ve birçok sağlık faydasıyla biliniyor. Hem etli hem de vejetaryen yemeklerde sıkça kullanılıyor. İçeriği protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir kaynak olup, vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok besin öğesini içinde barındırıyor. 

Harika bir sebze olan fasulye düşük yağ içeriğiyle de kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Sağlık açısından da pek çok faydası da da bulunuyor. Bunlar arasında ise kalp sağlığını destekleme, kan şekerini düzenleme, sindirim sistemini iyileştirme ve kanser riskini azaltma gibi seçenekler yer alıyor. Besleyici ve sağlıklı bir sebze olan fasulyenin gücü, sofralarımızı renklendirirken sağlığımızı da destekleyen bir unsur oluyor. Biz de rehberimizde fasulyenin sağlık faydalarını ve besleyici özelliklerini daha detaylı bir şekilde inceliyoruz!

FASULYENİN FAYDALARI NELER?

Sağlıklı bir besin olarak bilinen taze fasulye, dünya genelinde tüketiliyor. Hem lezzetiyle hem de sağlık açısından sunduğu faydalarıyla popüler olduğundan sıklıkla tüketiliyor. Bu besinin faydaları arasında şunlar bulunuyor: 

YÜKSEK BESİN DEĞERİ

Taze fasulye, zengin bir besin profiline sahip. Lif, vitaminler (A, C, K ve B vitaminleri), mineraller (potasyum, magnezyum ve demir) ve antioksidanlar açısından oldukça zengin. Bu sebeple vücudun günlük besin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor.

LİF İÇERİĞİ

Taze fasulye, yüksek miktarda lif içeriyor. Lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olarak sindirim sürecini iyileştiriyor. Bununla beraber de kabızlık riskini azaltıyor. Aynı zamanda tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

ANTİOKSİDANLARLA ZENGİN

Taze fasulye, antioksidan bakımından zengin bir sebze olarak da birçok fayda sağlıyor. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemeye yardımcı oluyor. Bu sayede ise kanser, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltıyor. O nedenle düzenli olarak taze fasulyenin tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

KALP SAĞLIĞI

Taze fasulyenin potasyum içeriği, kalp sağlığı için faydalı oluyor. Potasyum, kan basıncını düzenleyerek kalp ritmini dengelemeye yardım ediyor. Yeterli potasyum alımı, hipertansiyon riskini azaltma görevi de üstleniyor. Söz konusu durum ise kalp hastalığı gelişme olasılığını düşürüyor.

KAN ŞEKERİ KONTROLÜ

Taze fasulye, düşük glisemik indeksli bir besin olduğundan kan şekerine de katkılarda bulunuyor. Bu sebze, düzenli ve doğru tüketildiğinde kan şekerinin daha istikrarlı bir şekilde kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Özellikle diyabet hastaları için kan şekerini dengelemek oldukça önemli olduğundan onlara tüketmeleri öneriliyor. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Taze fasulye, C vitamini açısından da son derece zengin. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım ederek vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine destek sağlıyor. Daha pek çok faydası olan c vitaminini taze fasulyeden sağlayabilirsiniz. 

SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Eşsiz lezzetiyle dikkat çeken taze fasulye, içerdikleri lif ve su sayesinde sindirim sistemini iyileştiriyor. Lifler sindirim sürecini düzenlerken, su bağırsakların düzgün çalışmasını sağlıyor.

KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR

Taze fasulye, düşük kalorili ve yüksek lif içeriği nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Düşük kalori alımıyla tokluk hissi yaşandığında kilo vermek son derece kolay gerçekleşiyor. O nedenle kilo vermek isteyen bireylere taze fasulyeyi tüketmeleri şiddetle tavsiye ediliyor. 

FASULYE NASIL TÜKETİLİR?

Taze fasulye, sağlıklı ve lezzetli bir sebze olarak yediden yetmişe herkes tarafından tüketiliyor. Organik ve doğal fasulye pek çok faydası ile dikkat çekiyor. Bunun dışında bu sebzenin nasıl tüketilmesi gerektiği sıklıkla araştırmalara konu oluyor. Taze fasulyeyi tüketmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz: 

  • Kaynatılmış fasulye sıklıkla tercih ediliyor. Fasulyeleri tencerede kaynatmak en basit yöntemde sayılıyor. Fasulyeleri temizleme, uçlarını kesme ve istediğiniz boyutta doğrama aşamalarını yapmalısınız. Bir tencereye su koyarak ardından tuz ekleyip ve kaynatmalısınız. Kaynamaya başlayan suya fasulyeleri ekleyerek yumuşayana kadar pişirmelisiniz. Pişen fasulyeleri süzgece alıp, sevdiklerinize servis yapmalısınız.
  • Taze fasulyeleri kızartarak da lezzetli bir seçenek elde edebilirsiniz. Fasulyeleri yıkayarak uçlarını kesmelisiniz.. Bir tavada yağı kızdırıp daha sonra fasulyeleri eklemelisiniz. Fasulyeler altın rengini alana kadar kızartmalısınız. Kızaran fasulyeleri kağıt havluyla süzgece almalısınız. Ardından fazla yağını emmesini sağlamalısınız. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz!
  • Fasulyeleri soteleyerek de harika bir yemek yapabilirsiniz. Bir tavada yağı ısıtarak doğranmış soğanı ekleyebilirsiniz. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurabilirsiniz. Ardından fasulyeleri ekleyip karıştırarak sotelemelisiniz. Fasulyeler yumuşayana kadar pişirmelisiniz. İsteğe bağlı olarak baharatlar ve soslar ekleyebilirsiniz. Sıcak servis yapabilirsiniz.
  • Taze fasulye, çeşitli salatalarda kullanılıyor. Bunun için fasulyeleri yıkama, uçlarını kesme ve haşlama gibi işlemleri yapmalısınız. Haşlanmış fasulyeleri soğumaya bırakmalısınız. Ardından doğranmış domates, salatalık, soğan, yeşillikler ve diğer sebzelerle karıştırmalısınız. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberle soslayarak servis yapabilirsiniz.
  • Taze fasulyeyi besin değerlerini koruyarak buharda pişirebilirsiniz. Fasulyeleri yıkayıp uçlarını keserek buhar pişiricisine yerleştirmelisiniz. Fasulyeler yumuşayana kadar buharda pişirmelisiniz. Piştikten sonra üzerine tuz, zeytinyağı ve limon suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.

Taze fasulyeyi dilerseniz çeşitli yemeklerde kullanarak da damak zevkinize uygun şekilde tüketebilirsiniz. Kişisel tercihinize göre baharatlar, soslar veya diğer sebzeler ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz.

SAĞLIKLI VE BESLEYİCİ FASULYE TARİFLERİ 

Lezzetli, doyurucu ve besin değeri yüksek olan fasulye yemeği tarifi ile geldik! Bu tarifi dilerseniz yoğurt ile dilerseniz pilav dilerseniz de çorba yanında tüketebilirsiniz. Tabii, bu lezzetlerin her birini bir arada yemeyi de tercih edebilirsiniz. O halde sözü uzatmadan taze fasulye tarifine geçelim!

Taze Fasulye Tarifi için Gereken Malzemeler:

  • 500 gram taze fasulye
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)

TAZE FASULYE TARİFİNİN YAPIMI 

Öncelikle taze fasulyelerinizin uçlarını keserek bir güzel yıkamalısınız. Ardından tencereye alarak üzerini geçecek kadar su eklemelisiniz. Tuz ekleyerek fasulyeleri haşlamaya başlayabilirsiniz. Yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlamalısınız. Bu aşamada fasulyelerin hala hafifçe çiğ olmasına dikkat etmelisiniz. Haşlama suyunu süzüp, fasulyeleri bir kenarda beklemelisiniz. Bir kenarda soğanı yemeklik olarak doğrayıp daha sonra sarımsakları ezmelisiniz. Bir tavada zeytinyağını ısıtarak soğanları eklemelisiniz. Soğanlar pembeleşene kadar kısık ateşte sotelemelisiniz. Ardından sarımsakları ekleyip birkaç dakika daha sotelemelisiniz.

Taze fasulye yapımında domateslerin rolü de oldukça büyük. Domatesleri rendeleyerek tavaya eklemelisiniz. Daha sonra domates salçasını da üzerine ekleyip homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırmalısınız. Şeker, tuz ve karabiberi de ekleyebilirsiniz. Karışımı kısık ateşte yaklaşık 5 dakika pişirmelisiniz. Hatta domatesler suyunu salıp biraz çekene kadar karıştırarak pişirmeye devam etmelisiniz. Haşlanmış fasulyeleri de tavaya ekleyerek karıştırmalısınız. Fasulyelerin sosu iyice çekmesi için kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika pişirmelisiniz. Fasulyelerin istediğiniz yumuşaklıkta olduğundan emin olmalısınız. Dilerseniz üzerine taze maydanoz veya limon sıkarak servis yapabilirsiniz. Yanına cacık, pilav, çorba veya salata yaparak tüketebilirsiniz. İşte bu kadar, taze fasulye tarifi bu şekilde! Şimdiden afiyet olsun!